hurryupjack.blogg.se

Geek teknik

Google Earth och simbassäng

Kategori: Allmänt

Myndigheter i Riverhead, New York använder sig av Google Earth för att spana efter illegala simbassänger. Användningen har varit lyckad och de har lokaliserat 250 bassänger och samlat in $75,000 i avgifter och böter. Användning är intressant eftersom regelverket mot olovliga simbassänger finns men fram tills nu har det antagligen inte varit möjligt eller kostnadseffektivt att kontrollera bassänger.

Att fysiskt besöka alla hem för att se om det finns en olovlig simbassäng hade ansetts kränkande – om det inte förelåg misstankar. Men nu med Google Earth sker en enkel kontroll. Eftersom datan har samlats in lovligen och gjorts offentligt av en privat aktör är att det är svårt att diskutera detta i termer av myndighetsövervakning. Men klart att det är en form av övervakning. Frågan är hur ett sådant beteende skall tolkas.

But some privacy advocates say the use of Google Earth to find scofflaw swimming pools reeks of Big Brother.
Lillie Coney, said Google Earth was promoted as an aid to curious travelers but has become a tool for cash-hungry local governments.
“The technology is going so far ahead of what people think is possible, and there is too little discussion about community norms,” she said.

Detta är en intressant exempel på en etiskt frågeställning av myndigheternas användning av offentliggjord data.