hurryupjack.blogg.se

Geek teknik

Den sista pc-användaren - 2

Kategori: Allmänt

Samma år (1997) som iMac lanserades öppnades Guggenheim-museet i Bilbao, ritat av Frank Gehry. Det blev inledningen på en byggboom av museer där fasaden blev viktigare än konsten.
Fokuset på ytan har upprepat sig i allt större och större format, och kulminerat med Dubai – en helt meningslös plats inslagen i sinnessjukt dyrt omslagspapper.
Men dyra ytor kan inte bara dölja brist på innehåll, de kan även dölja ruttet sådant. Det senaste decenniet har västerländska superarkitekter skamlöst putsat upp fasaden på diktaturer, inte minst i Kina. Man har hjälpt världens största totalitära regim att bygga en progressiv image – och samtidigt blundat för sina kinesiska kollegors utsatta situation. Bland annat har konstnären och arkitekten Ai Wei Wei, som tillsammans med Herzog & de Meuron låg bakom Fågelboet i Peking, fängslats och misshandlats svårt och fängslats.

I den uppmärksammade attacken på Google i Kina häromåret var ett mål Ai Wei Wei:s konton. Google valde att lämna Kina i protest. Det skulle dock inte västerländska arkitekter drömma om att göra. Kina är ju ett land där man kan förverkliga drömmar – om man bara undviker att skrapar på ytan.
Men vad har egentligen den kinesiska diktaturen gemensamt med Apple? Ganska mycket faktiskt.

Författaren Umberto Eco har i en essä liknat pc-användare vid protestanter och Appleanvändare vid katoliker. Apple erbjuder sina användare en enda enkel sanning, där man vägleds fram till frälsningen. Det finns ingen möjlighet att avvika från vägen. Systemet är solitt. Pc-användaren däremot lämnas att själv uttolka ”skriften”. Du kan bara uppnå frälsning genom att själv göra en rad svåra val. Livet är lite lika lätt, men betydligt friare.

Ecos analys är träffsäker, men jag undrar inte om en bättre liknelse för Apple idag vore den kinesiska regimen. Båda prioriterar stabilitet framför valfrihet. Både kräver en systembunden lojalitet, i lag och kod. Båda har varit omåttligt framgångsrika genom sin kombination av monopol och kapitalism. Båda systemen har överträffat det öppna och demokratiska i effektivitet och framgång.
Så när Hu Jintao och Steve Jobs kommer med något skinande i handen – låt er inte luras.