hurryupjack.blogg.se

Geek teknik

En Svensk twittrare

Kategori: Allmänt

Tidningen Resume rapporterar  att Intellecta har gjort en stor folkräkning och kommit fram till att det ska finnas 35 993 svenska twittrare. Siffran stör mig med dess exakthet – inte c:a 36 000 eller ens 35 900 utan slutar med exakt 3 twittrare.

Idag finns det exakt 35 993 aktiva twittrare i Sverige. Totalt finns 91 462 svenska konton på Twitter, enligt rapporten ”Twittercensus” som presenteras idag. Majoriteten av alla konton är med andra ord slumrande.

Vad är problematiskt med detta? Först har vi definitionsproblem: vad är en twittrare? Är det innehav av ett konto eller användandet? Om det är användande så hur ofta måste man twittra? Eller räcker det att ha login-uppgifter? Men samtidigt är väl att följa andra – även utan att twittra – en form för användande. Ska man räkna in organisationskonton eller är det bara “människor” som räknas?

Sedan undrar jag en hel del över “Svenska” twittrare. Vad innebär det att vara Svensk? Boende, nationalitet eller att skriva på svenska? Mycket förvirrande.

Till sist undrar jag en del över metoden för att få fram siffrorna. Intellecta har genomfört “en stor folkräkning” – genom denna räkning har de kommit fram till en otroligt specifik siffra.

Många av mina frågor besvaras delvis i den intressanta Twittercensus Rapporten som trots de osäkerheter som finns kvar är väl värd att läsa.